úterý 20. září 2011

Úžasná Zeměplocha

Už ani nevím jak jsem se dostal k Úžasné Zeměploše, ale každopádne jsem rád že jsem o ni "zakopl". O co vlastně jde? Příběhy ze Zeměplochy jsou sérií vtipných fantasy knih z pera anglického spisovatele Terryho Pratchetta. V českém jazyce již vyšlo 37 dilů, plus další doplňující knihy, povídky, mapy atd. Knížky vychází od roku 1983 a u nás je výborně překládá Jan Kantůrek, jenž za to byl i několikrát oceněn. Obálky knih krásně ilustruje Josh Kirby.

O Zeměploše by se dalo říci, že je to taková divná "planeta", jedná se vlastně o plochý svět jenž podpírají čtyři obrovští sloni, kteří stojí na krunýři mnohem větší želvy velké A´Tuin,která si pomale putuje vesmírem za neznámým cílem. Už jen tato "neskutečnost" dělá z Úžasné Zeměplochy nejzajímavější a nejpotrhleší fantasy. Připomíná mi to Stopařova průvodce po Galaxii, i když jde o jiný žánr.Hlavní postavy jsou rozmanité a dalo by se i říci, že v každé knize vystupuje někdo jiný. Ale ústřední postava je mág Mrakoplaš - ačkoliv žije na Neviditelné univerzitě, kde se vyučují mágové, pro kouzlení nemá nadání a nejraději by si jen tak poklidně popíjel pivo v hostinci u Prokopnutého bubnu. Ale proti své vůli se pokaždé dostane do nějakého dobrodružství, ve kterém zejména vyniká schopnostmi jako je zbabělost, lakomost a hlavně schopnost přežít. Říká se, že jeho předek byl nějaký hlodavec, jelikož vždy vycítí nebezpečí a neváhá se před ním schovat, či utéct.

Dalšími postavami jsou čarodejky, Dvoukvítek, Smrť, Zavazadlo (truhlice z mysliciho hruškovníku,díky němuž je živé, se stovkou malých nožiček, požírající své nepřátele), Barbar Cohen a další hrdinové. Sám netuším, kteří to jsou, jelikož jsem přečetl jen pět knih. Největší město na Zeměploše je Ankh-Morpork a s tímto městěm jsem se zatím v každém díle setkal. Jedná se totiž o místo kde je zločin a smrt na denním pořádku a samo město je také nejvíce páchnoucí na tomto kulatém světě.

Barva kouzel
První kniha se nazývá Barva kouzel a zde se poprvé setkaváme s Mrakoplašem. Náš pan mág (MÁK jak má napsáno ne svém klobouku) si pěkně sedí v hostinci, když v tom se ve dvěřích objeví první zeměplošský turista jménem Dvoukvítek se svým Zavazadlem. Jelikož je Mrakoplaš nadaný na jazyky a cestovateli tedy rozumí, nabídne se mu jako průvodce. Ovšem netuší, že se s Dvoukvítkem zaplete do nejrůznějších nepředpovídatelných dobrodružství a nakonec se dostane až na samý Okraj Zeměplochy, ba dokonce i dál :) Turista neví co je nebezpečí a vše bere jen jako atrakci a náš "chrabrý" mág je strachem bez sebe.

Lehké fantastično
Druhá kniha plynule navazuje na první díl, takže naši hrdinové nezahynou. Vesmírná želva A´Tuin se blíží k rudé hvězdě a srážka je nevyhnutelná. Z toho jsou obyvatelé Zeměplochy nervozní a bojí se Apokalypsy. A je pouze na našem "hrdinovi" Mrakoplašovi, aby tuto zkázu zažehnal. V tomto díle se k hlavním postavám přidává i legendární bojovník Barbar Cohen. Srandy je to opět dosti a první dva díly se mi zatím líbili nejvíc. Mimo jiné jsou tyto knihy zfilmovány, avšak doporučuji si je prvně přečíst.

Čaroprávnost
Když se na Zeměploše narodí osmému synovi osmé dítě a je to také syn, dostává podle tradice kouzelnickou hůl a stane se z něho mág. Dcer se tento nepsaný zákon netýká, protože s ženami zeměplošská magie vůbec nepočítá. Starý mág si pozdě uvědomil, když svou hůl předal právě narozenému osmému potomku osmého syna, aniž se přesvědčil, zda jde o syna. Holčičku jménem Eskarína učí čarodějka Bábi Zlopočasná a v pozdějším věku ji pošle na Neviditelnou univerzitu v Ankh-Morporku. A zde sledujeme jak se jí na univerzitě daří, respektive nedaří, jelikož mágové ženy nevyučují. Zároveň sledujeme mladého studenta Simona, jenž v sobě nachází velkou moc.

Mort
Mort je zrzavý klučina vysoké a kostnaté postavy, dalo by se říct samá ruka, samá noha, takový nemotora. Jeho otec se rozhodl, že ho dá do učení, a tak jel s klukem do města, kde si ho vybere mistr, kterému by se líbil. Bohužel se žádného zájemce nedočkali, až na Smrtě, pro kterého byl ideálním. Tak tedy pozorujeme jak mladý Mort vykonává Smrťovu bezchybnou a nekompromisní profesi. Tedy až do té doby, než Mort nechá jednu krásnou princeznu živou, místo aby ji sprovodil ze světa.

Magický prazdroj
Ano, když se na Zeměploše narodí osmému synovi osmé dítě a je to také syn, dostává podle tradice kouzelnickou hůl a stane se z něho mág. Jenže když se i jemu narodí osmý syn stává se z něho supermág, neboli magický prazdroj, který dává větší moc všem ostatním mágům. A díky tomu začnou máhové mezi sebou bojovat. Tak se stane že i méně nadaný mág Mrakoplaš ovládá kouzla, které by se jinak musel dlouho učit z kouzelnických knih. Samozřejmě že osud světa záleží právě na něm, ale navíc se k němu přidává dcera Barbara Cohena - Conina a Nijel, začínající barbarský hrdina.


Úžasná Zeměplocha se mi velice líbí a až přečtu dalších pět dílů, tak je sem zase přidám. Knihy jsem si buď půjčil nebo si je přečetl na iPodu, kupovat si je zatím nebudu (krom antikvariátu), jelikož jsou poměrně drahé a jejich vysoký počet. Ostatně stále zastávám názoru, že první dva díly jsou lepší než ostatní, takže si pravděpodobně koupím dvojvydání.

3 komentáře:

  1. Hezké, jen si na začátku trochu zmršil jméno spisovatele ;) Až dočtu zaklínače, tak se po prvním díle asi podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za upozornění ;) nerad bych pana spisovatele nějak urazil.

    OdpovědětVymazat
  3. Příznivci Zeměplochy by mohli ocenit Oktarínu, jedinou českou zeměplošáckou RPG hru, která je sice ještě v plenkách, zato má co nabídnout. Jde o textovou hru, která se hraje na online fóru a stojí na podobném principu, jako je klasické dračí doupě. Tímto vás chci pozvat - Oktarína hledá hráče hravé, psavé a kreativní. :) http://www.zemeplocha.mzf.cz/

    OdpovědětVymazat